assalamualaikum
haa..harini nak bercerita plak pasal makanan...nak taw resipinya yang paling mudah..bolehlah klik read more.
bahan2nya:
lada banggala,
baawang putih,
bawang merah,
sos prego tradisi,
daging cincang or kisar
dan sedikit air
cara2nya:
1. tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau
2. kemudian, masukkan daging kisar. Campurkan sedikit air supaya daging tersebut mudah empuk.
3. selepas itu, masukkan sos prego dan pastikan air rebusan daging tadi kering dan daging sudah empuk.
4. akhir sekali masukkan lada banggala yang telah dipotong dadu.
5. kacau perlahan-lahan selama 5minit.dan ciap
spegeti
1. tanak air sehingga menggelegak
2. dan masukkan spegeti ke dalam periuk tersebut. dan pastikan spegeti tersebut tidak dipatah2kan. tunggu sehingga spegeti tersebut betul2 lembut.
3. campur sedikit minyak sayuran didalam rebusan spegeti tersebut supaya spegeti tidak melekat.
4. toskan spegeti tersebut dan hidangkan bersama sos tadi
5. CIAP!:)
kalu nak guna selain sos prego tradisi boleh gune sos yang kat atas ni. cume yang beza nya bahan campuranyang kita mahukan. aku rasa kalu sos tradisi tu mmg sesauai campur ngan daging cincang. tapi bagi yang lain aku cadangkan campurkan dengan sosej. sebenarnya kalu x campur dengan ape2 bahan lain pown dah sedap dimakan..hehe..selamat mencuba~
p/s: macam seronok plak entry pasal makann ni kan..hehe
0 comments:
Post a Comment